Rotterdam bouwt versneld 6100 woningen door rijksbijdrage

10 September 2020, 09:12 uur
Rotterdam & Regio
mainImage

Rotterdam hoort tot de eerste groep gemeenten die geld krijgt voor het versnellen van de bouw van huizen. Het rijk kondigde vorig jaar aan één miljard euro beschikbaar te stellen voor een woningbouwimpuls. Voor de eerste aanvraagperiode was 290 miljoen beschikbaar. Hiervan komt ruim 46 miljoen toe aan Rotterdam. Van dit bedrag gaat 21 miljoen naar de gebiedsontwikkeling Feyenoord City en 25 miljoen naar de gebiedsontwikkeling Noordrand van het Zuiderpark.

''We zijn heel blij met de bouw van 6100 woningen in deze belangrijke gebiedsontwikkelingen. Zonder het geld van het ministerie was het niet gelukt om de helft van de woningen in de betaalbare sector te bouwen’’, zegt wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen). Vorig jaar sloot Rotterdam de Woondeal Zuidelijke Randstad af met het ministerie van Binnenlandse Zaken over de uitbreiding van woningbouw.

Door de bijdrage van het rijk en de al geplande investeringen van de gemeente zelf is de bouw van de huizen zeker gesteld. In totaal valt meer dat 50 procent van de huizen in het sociale en middensegment. De bouw start in 2022.

De bijdrage van het rijk is niet alleen goed voor de gebiedsontwikkelingen Feyenoord City en de Noordrand van het Zuiderpark, maar ook voor de stadswijken om deze gebieden heen. Met het geld kan de gemeente naast de bouw van woningen ook aantrekkelijke voorzieningen en routes ontwikkelen. Daarvan kunnen niet alleen de nieuwe bewoners, maar ook de bestaande bewoners uit de omgeving gebruik maken. Bovendien ontstaat met de versnelde bouw meer doorstroming van mensen  uit de omringende wijken die op zoek zijn naar een nieuwe woning.

Ook het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ) krijgt hierdoor een impuls. “Met deze ontwikkelingen blijft de bouwproductie in Rotterdam op gang. Dat is niet alleen goed voor de woningzoekenden, maar ook voor de economie en de bouwsector”, zegt wethouder Kurvers. Eerder dit jaar maakte de gemeente afspraken met ontwikkelende partijen in het ‘Doorbouwmanifest Rotterdam’ om ervoor te zorgen dat de bouw door kan gaan in de crisis en zo de woningnood kan verminderen. Met de gelden uit de woningbouwimpuls wordt een belangrijke stap gezet in de uitvoering van het manifest.

Voor de gebiedsontwikkeling Schiehaven Noord had de gemeente ook een aanvraag ingediend. Het Rijk heeft hier voorlopig nog geen geld voor toegekend. “Ook met deze ontwikkeling creëren we een mooi nieuw stuk stad en zorgen we voor een toevoeging van betaalbare woningvoorraad. We gaan de afwijzing van de minister bestuderen en kijken hoe we ervoor kunnen zorgen dat het project in een volgende aanvraagperiode wel voor de woningbouwimpuls in aanmerking komt”, zegt wethouder Kurvers.